Lilian loves... theatre | Hanna van Hendrik

Bijgewerkt op: 10 jul 2019

LILIAN REIST VEEL OP ZOEK NAAR INSPIRATIE VOOR HAAR COLLECTIES. DIT KEER GING KWAM DE INSPIRATIE UIT ..... THEATERSTUK HANNA VAN HENDRIK, OLDENZAAL.


Ik ben gek op theater en in de zomer ga ik graag naar theater op locatie omdat de plek vaak iets toevoegt aan het stuk. Zo was ik vorige week bij het theaterspektakel Hanna van Hendrik op het terrein van het oude vliegveld van Enschede.


Het was een fantastische voorstelling met geweldige acteurs (o.a. Johanna ter Steege en Huub Stapel en een zestal koeien) en muzikanten over het boerenleven in Twente in de jaren ’60 en ’70 .


Bij de voorstelling zat een simpele maaltijd inbegrepen en gezeten aan picknicktafels vindt er al vóór de voorstelling verbroedering plaats tussen het publiek. Daarmee is het ook een avondvullend programma want pas rond middernacht staan we weer “buiten”.

Het stuk start wanneer we een hangar worden ingeleid. Op het toneel zien we een boerenerf compleet met hooiberg, tractor en koeien. Met sprongen heen en weer in de tijd volgen we het leven van Hanna en de ontwikkelingen rondom de ruilverkavelingen in Twente. We zien Hanna verliefd worden (op Hendrik), trouwen, kinderen krijgen en haar man verliezen. We zien haar strijd met de overheid en de banken en we zijn getuige van de heftige opstand van haarzelf en andere boeren die protesteren tegen de overheid die het land wil herverdelen.


Hier loopt een parallel met de huidige tijd waarin schaalvergroting wint en kleine boeren het onderspit delven. Ook Hanna redt het uiteindelijk niet. Dat zien we in het tweede deel dat zich ook afspeelt in een hangar. Via de poorten op het boerenerf lopen we de boerderij binnen en zien we een typisch jaren ’60 interieur.


Het derde deel speelt buiten af. Op de start- en landingsplaats waar het zinderende slot plaatsvindt in het donker en de kou van de nacht.


Aan het eind blijft het publiek ontroerd en stil achter. Het stuk raakt je en je krijgt begrip voor de kleine boeren van nu door de geschiedenis van de kleine boer van toen.


De vertelster/zangeres leidt ons door alle ups en downs in swingende nummers die ze met verve zingt begeleid door de rockende huisband Her Majesty.

Johanna ter Steege mag trots zijn op deze productie waarvoor zij zelf, als Twentse, het initiatief nam.


Ook naar deze voorstelling? Hij draait nog tot 2 augustus. Kaarten en meer informatie vind je hier.