Lilian loves... citytrips | Turijn

Lilian bezoekt vele steden op zoek naar inspiratie voor haar volgende collecties. Dit keer ging de reis naar Turijn!Turijn is een fantastische stad in Noord Italië, in het Noorden omringd door de Alpen, wat je heel goed kunt zien vanaf de Molle (uitkijkpunt en filmmuseum) of vanaf de iets buiten de stad gelegen Basilica di Superga. Turijn was de eerste hoofdstad van het verenigde Italië, al duurde die periode maar drie jaar. De eerste koningen waren die van Savoye, een familie van krijgsheren. Net als Milaan voelt Turijn als een Noord-Europese stad, met grote avenues en pleinen, stoerder en soberder dan bijvoorbeeld Florence dat haar bloeitijd had in de rijke Renaissance.

Cultuur

Turijn heeft over de jaren veel omliggende dorpen opgeslokt, waardoor de stad uit veel wijken bestaat met ieder hun eigen karakter. Er is een groot aantal musea, met Egyptische-, renaissance- of moderne kunst en in en om de stad liggen vele (buiten)paleizen van de Savoyes die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn. Ook vindt u er veel galeries. Lilian kwam cultureel gezien dan ook aan haar trekken, maar om te winkelen hoeft u niet naar Turijn. Behalve de grote merken heeft de binnenstad weinig te bieden. De rommel- c.q. antiekmarkt één keer per maand op zaterdag is wél de moeite waard.


Culinair Turijn Turijn ligt in de Piemonte, de streek die bekend staat om haar gekookte vlees. Wilt u echt de typische streekkeuken proeven, ga dan naar het plaatsje Cuneo en voor de wijnliefhebbers is een bezoek aan het plaatsje Barollo een must. Ik at héél maar dan ook héél lekker in restaurant L'Ancora (= het Anker) aan het Piazza di Solferino. Het restaurant is piepklein, maar voor de deur staat zo'n glazen kubus waarvan je er wel meer ziet in Italiaanse steden. De jonge vrouwelijke chef geeft een heel nieuwe interpretatie aan visgerechten. Pas op: alle gerechten - voor-, hoofd- en na- - zijn genoeg voor twee personen. Het is daarom minder duur dan het lijkt, of beter: de prijs- kwaliteit verhouding is uitstekend.Veel plezier en eet smakelijk!